Ancheta continuă / “Distrugere prin incendiere”, la clădirea CSS-ului
Nici acum, după trei săptămâni de la incendiul devastator în care clădirea Clubului Sportiv Şcolar (CSS) s-a făcut scrum, nu s-a risipit fumul gros al “nepăsării”.
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călărași au pe masă un dosar penal de “distrugere prin incendiere” în care trebuie să găsească “vinovatul” pentru incendiul care a devastat clădirea Clubului Sportiv Școlar (CSS) Călărași în urmă cu trei săptămâni. Organele legii așteaptă acum un raport ferm din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Călărași cu privire la incendiul în care s-au făcut scrum aproximativ 300 de mii de euro. Întreaga clădire în care își avea sediul Direcția Județeană de Tineret și Sport (JTS) Călărași și în care își efectuau antrenamentele pugiliștii și canotorii de la CSS, dar unde se mai afla şi un micro-hotel al CSM Triumf, a fost distrusă din cauza unui incendiu care ar fi pornit, “probabil”, așa cum se arată în primul raport al celor de la ISU, de la un scurt circuit al unui cablu de alimentare de 380 volți. Adevărul va ieşi încet, dar sigur, la iveală.
Tătaru încalcă legea!
În baza Legii 544/2001, am fost nevoiți să cerem, pentru o mai bună informare a opiniei publice, un răspuns despre modul cum s-au efectuat lucrările de reabilitare, care au avut loc în 2004, la clădirea făcută scrum în acest moment. Răspunsul? Îl vom primi peste câteva zile, așa cum cere legea privind accesul liber la informație, şi anume după o lună de la solicitarea noastră oficială adresată CSS-ului. În tot acest timp, instituția de sport subordonată Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Călărași dă curs nu numai unor discuții pe marginea subiectului, dar şi o serie de suspiciuni. Mai mult decât atât, conducerea CSS, în speță Marius Tătaru, pare că şi-ar dori să încalce legea respectivă. Domnia sa nu știe că „autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea cererii, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgență ale acesteia”, aşa cum scrie în legea privind liberul acces la informațiile de interes public. Nici măcar după 10 zile nu am primit niciun răspuns din partea CSS-ului. „Refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunică în termen de 5 zile de la primirea petițiilor”, se mai arată în art. 7 al Legii 544.
O mână criminală?
Este clar faptul că instituția condusă de Marius Tătaru încearcă să ascundă un lucru grav despre care noi am auzit şi deţinem şi anumite documente. În 2004, când s-au efectuat lucrările de reabilitare la clădirea devastată de curând de incendiu, s-au cheltuit sume enorme de bani, iar la acea vreme, fostul director, Mihăiță Stănescu, a dat cu subsemnatul pe la poliție tocmai pentru faptul că pe reabilitarea clădirii s-au “tocat” bani mulți, nejustificați nici până în ziua de azi. Pe lângă asta, Tătaru pe când era şef la fosta Direcţie Judeţeană de Sport Călăraşi a “manevrat” sume mari de bani “nejustificate”. Totodată, este posibil ca şi azi, din funcţia de şef al CSS, Marius Tătaru să se fi“bucurat” în urma incendiului în care s-au făcut scrum mai multe documente care ar fi putut să-i “învinuiască” pe unii de prin respectiva instituţie şi nu numai. Dar, ce nu ştiu aceştia este faptul că noi am reuşit să scoatem din clădirea DJTS-ului, înainte să ardă, anumite înscrisuri care atestă faptul că pe numele lui Tătaru s-ar putea deschide lejer o lucrare penală.
“Las-o aşa”
Imediat după ce am demarat ancheta noastră cu privire la incendiul care a distrus clădirea CSS, se pare că am provocat un adevărat “tsunami”. Reporterii noştrii au stat de vorbă cu mai multe persoane care aveau acces în sala de box aflată în fosta clădire a CSS-ului. Antrenorul de handbal al grupelor de juniori din cadrul CSS Călăraşi, Ioan Bota, avea acces în acea clădire la orice oră din zi şi din noapte. Domnia sa s-a arătat destul de “iritat” de faptul că jurnaliştii cotidianului “Observator de Călăraşi” și ai site-uluisportcalarasean.ro au scris că Bota făcea saună în camera unde s-a produs incendiul. Tot aşa am aflat şi poziţia lui Mihăiţă Stănescu, fostul director al CSS, care acum se ocupă de pregătirea handbaliştilor călărăşeni. Stănescu spune ferm că nu avea acces în sauna respectivă şi că el nu a intrat decât o singură dată acolo în urmă cu foarte mulţi ani. Mai târziu am aflat pe surse faptul că şi Marius Tătaru, fost director la DJTS Călăraşi, acum şef la CSS, îşi menţinea “silueta” în acea saună de unde s-ar fi produs scurtcircuitul care a distrus întreaga clădire. Totodată, mai multe persoane din cadrul CSS au“insinuat” către presă că ar fi mai bine să “o lase aşa”, cu referire la primele articole apărute în cotidianul nostru. Tocmai pentru faptul că nu încercăm decât să aflăm adevărul, ancheta noastră în legătură cu acest incendiu va merge mai departe.